top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermieke

De 3 grootste denkfouten over energie die ervoor zorgen dat jij niet genoeg energie ervaart.

Je hebt er te weinig van, je wil er zo graag meer van, het lijkt onmogelijk, Of toch niet?

Ik merk dat heel veel mensen worstelen met hun energieniveau. De wens is er om de hele tijd op volle toeren te kunnen draaien en als blijkt dat dit niet lukt, is er frustratie, ergernis en teleurstelling.


Je huishouden,

het gezin,

hobby’s,

contact met vrienden,

je job,

Een combinatie die best veel energie vraagt. Elke week heb je het gevoel dat je energiepeil steeds verder zakt, waarbij iedere eenvoudige taak een onhaalbare klus lijkt te worden. Je ploft steeds vaker futloos in de zetel. Gefrustreerd omdat je niet alle ‘to do’s’ hebt kunnen afwerken die je in gedachten had, teleurgesteld omdat er zelfs geen tijd overblijft om iets leuk voor jezelf te doen.

Je vraagt je af hoe anderen het doen en of het mogelijk is ooit weer meer energie te ervaren.


Het is mogelijk! Als je bereid bent om op een andere manier naar energie te kijken. Als je bereid bent om af te stappen van de overtuigingen die je in de loop der jaren hebt aangenomen en als je bereid bent om je verwachtingen opnieuw te formuleren.

Want net in deze overtuigingen en verwachtingen die je bewust of onbewust hebt aangenomen, zitten een aantal denkfouten.


De drie grootste denkfouten die ik in mijn praktijk zie, zijn:

1. Er is een tekort Omdat je steeds te weinig energie ervaart en je moe voelt, heb je al snel de conclusie getrokken dat er dan wel niet genoeg energie zal zijn.Het tegendeel is echter waar. Er is energie in overvloed! Je moet het alleen gedoseerd leren gebruiken.

Het is net zoals met je GSM. Als hij net opgeladen is dan staat hij voor een kort moment op full charge. Hoe intensiever jij je GSM gebruikt, hoe sneller de batterij zakt. Nu hebben we de luxe dat er altijd elektriciteit beschikbaar is om je GSM weer op te laden. Je hoeft niet bang te zijn dat hij niet meer opgeladen kan worden, maar je moet wel de tijd nemen om af en toe dat oplaadmoment te voorzien, zodat je niet met een lege batterij komt te zitten.


2. Een beetje rust is voldoende voor herstel Vaak ga je zo lang door met eenzelfde batterij en dan verwacht je dat ze na een half uurtje rusten weer is opgeladen. Om vervolgens te schrikken dat je batterij of energiepeil alweer zo snel leeg is. Als ik bij mijn klanten vraag naar hun rustmomenten krijg ik vaak te horen: ‘maar ik ben tussendoor wel 5 minuutjes gaan zitten hoor.’ De kwantiteit stelt al niet veel voor en dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van die rustmomenten!

Even terug naar je GSM: als je batterij bijna plat is, dan is die niet weer helemaal vol na een half uur in het stopcontact. Best is om je GSM de hele nacht aan de stekker te laten hangen. Het werk met ons lichaam net zo. Bedenk daarbij dat ons lichaam net wat complexer is dan een GSM.


3. Er is maar één soort energie

We gaan er vaak vanuit dat er maar één soort energie is en scheren daarmee elk soort vermoeidheid over één kam. Doordat onze huidige maatschappij heel erg de focus legt op mentale processen, ervaar je vooral mentale uitputting. Dit is echter niet de enige vorm van vermoeidheid die je kan ervaren. Je zou kunnen stellen dat er inderdaad één soort energie is, de algehele overkoepelende vorm. Er zijn echter verschillende manieren om energie te genereren, die allemaal even belangrijk zijn. Er zijn vier soorten energie, nl. mentale, fysieke, emotionele en spirituele energie Die elk hun aandacht vragen, die opgeladen dienen te worden en waar herstel voorzien dient te worden bij vermoeidheid. Ga eens na bij jezelf, welk soort vermoeidheid jij vooral ervaart. Heb je moeite om dit bij jezelf te ontdekken? Doe dan hier de test: <iframe src="https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd1CNFJGTjmPWMZKKR8Iep9xLjSFMYfJGxJxO3NPMl6vrTSJg/viewform?embedded=true" width="640" height="8661" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0">Laden…</iframe>


Burn-out

Jarenlang heb ik zelf deze denkfouten gemaakt. Ik verwachtte van mezelf om de hele tijd op een volledig opgeladen energieniveau te functioneren. Me volledig smijten in mijn job, het huishouden pico bello in orde, er zijn voor kinderen,… Mijn lichaam gaf regelmatig signalen dat dit energieniveau niet de hele tijd houdbaar was, signalen die ik vakkundig negeerde. Tot mijn lichaam besliste dat het genoeg was geweest en de stekker uit trok. Ik had zelfs niet voldoende energie om de wasmand naar boven te dragen. Een burn-out was het gevolg.


Tip

Als er iets is dat ik geleerd heb door mijn burn-out, dan is het wel hoe ik effectief kan omgaan met mijn energieniveau. Met effectief bedoel ik niet alleen hoe je energieniveau efficiënt in te zetten om er het maximale uit te halen. Maar het met respect behandelen, ermee samenwerking, samen dansen in één mooie choreo of synergie. Mijn grootse tip is dan ook om te doseren als je duurzaam met je energie wil omgaan.


Ben jij er klaar voor om effectief met je energieniveau aan de slag te gaan? Download dan nu de mini-toolkit en leer hoe jij je energie kan doseren.





22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page