top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermieke

Gruwel jij ook zo van de feestdagen?!

Bijgewerkt op: 20 dec. 2020

3 tips om je verjaardag alle eer aan te doen tijdens de feestdagen en in coronatijd


Ze komt vandaag met een somber gezicht de gespreksruimte binnen.

'Hoe gaat het met je?' vraag ik.


Waarop een woordenvloed volgt over de feestdagen.

Hoe stom ze wel niet zijn, hoe vervelend het is dat iedereen er plots zo vrolijk bij loopt, hoe gek het is dat mensen hopen geld spenderen aan pakjes en eten en waarom het iedere keer over die boom moet gaan: zo groot, zo klein, zo vol, zo kaal, zo smal, zo...

zo opgetogen over dat ene feest.


'Je lijkt er een beetje boos om', merk ik op.

Armen worden over elkaar geslagen en er volgt een licht grommend 'hmm'.

Wat ik als een bevestiging zie.


'Weet je, ik heb al vaak opgemerkt dat achter boosheid, verdriet schuil gaat.'

'Is er iets rond deze periode dat je verdrietig maakt?' vraag ik.


'Ik ben bijna jarig', zegt ze, terwijl de tranen in haar ogen beginnen te blinken.


De feestdagen werden altijd uitgebreid gevierd, maar niet mijn verjaardag. Iedereen van de familie kwam samen, omdat het kerst was, niet voor mijn verjaardag. Er was nooit een apart feest. Er was gebak, een kersttronk, maar gen verjaardagstaart. En ik kreeg cadeau's. Meestal één groot cadeau met als opmerking: 'dit is voor alles'. Waarop ik steeds dacht 'hoe, voor ALLES??!' 'En IK dan?!' 'Wat is voor MIJ?'


Ik begrijp haar helemaal. Ik ben dan niet met de feestdagen jarig, maar mijn verjaardag werd ook nooit echt gevierd. Ik heb nu zelf twee kinderen waarvan één deze week, midden tussen de feestdagen, jarig is.

Ik maak er steeds een erezaak van dat hij een apart feest krijgt en hij de hele dag in de belangstelling staat.

Omdat hij het waard is, omdat hij gevierd mag worden.

De dag waarop hij ter wereld kwam en bestaansrecht kreeg, zijn dag.


Omdat ik weet hoe gebeurtenissen uit je kindertijd invloed hebben op je huidige manier van leven en er zomaar voor kunnen zorgen dat je een hekel aan de feestdagen hebt.


Ben jij ook jarig tijdens de feestdagen en herken je dit?

Voel je mee met deze situatie en wordt je hierdoor geraakt?

Dan kijk ik graag samen met jou naar het verdriet dat hierrond ontstaan is.

Zodat jij in de toekomst weer kan genieten van de feestdagen én je bestaansrecht alle recht aan doet, want jij bent het waard!

Aarzel niet om een afspraak te maken.


Met deze 3 tips kan je alvast aan de slag om je verjaardag in de kijker te zetten tijdens de feestdagen:

1) Wacht niet tot anderen iets doen, maar neem zelf het initiatief:

-> Bel een paar vrienden op en ga samen een wandeling maken en neem wat te drinken mee voor onderweg. -> Plan een online verjaardering waar je al je vrienden even kan zien en iedereen je kan feliciteren. 2) Geef je verjaardag een extra leuke touch met een ludieke actie:

Nodig je vrienden bijvoorbeeld uit om je iets toe te sturen (per post), de meest originele zending mag samen met jouw iets gaan doen. Op die manier beperk je meteen de contacten, maar heb je toch van verschillende mensen wat ontvangen. 3) Plan een dag helemaal in het teken van jezelf: kan jij genieten van verzorging, neem die dag dan alle tijd voor een uitgebreid bad, wordt je helemaal blij van lekker eten, bestel dan een heerlijke afhaalmaaltijd bij het plaatselijk restaurant,...

Vier je leven, vier jezelf, vier je bestaansrecht!


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page