top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermieke

Hoe we onszelf in de problemen werken door hard ons best te doen

De wekker loopt 's ochtends af, met een suf gevoel duw je op 'snooze' knop. Na een tweede alarm zwier jij je benen over de bedrand. Half slaapdronken wrijf je door je gezicht. Je hebt het gevoel dat je oogleden opgerold moeten worden en je hoofd lijkt maar niet helder te worden. Met een diepe zucht bedenk je dat je het liefst terug in bed wil kruipen in de hoop op een diepe slaap. Iets wat je al een aantal nachten niet meer hebt gehad. Wat zou het fijn zijn om fit en energiek wakker te worden. Is dit herkenbaar voor jou? Dan ervaar je waarschijnlijk wat de gevolgen zijn van een slechte nachtrust. Naast de verschillende effecten die een slechte nachtrust met zich meebrengt in je dagelijks functioneren voel jij je waarschijnlijk in de eerste plaats slecht.

En daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Net zoals bij voeding en beweging wordt alle aandacht dan op 'slapen' gericht. Je wil graag zo snel mogelijk terug slapen en je wil het goed doen. De inzet is groot om van dit uitgeput gevoel af te geraken. Het vervelende van de hele zaak is dat 'hard je best doen' een averechts effect heeft. Hoe dat kan?


Slapen is best een ingewikkeld systeem, een ingenieus kunstje van de natuur. Ik noem het graag de 'sleeping machine'. Deze sleeping machine werkt grotendeels automatisch. Je hebt er dus zelf geen controle over en hoeft er eigenlijk niets voor te doen, of toch niet veel. Het is zelfs zo dat onderzoek heeft aangetoond dat slapen beïnvloed wordt door de wil of intentie om te slapen. Men heeft een groep proefpersonen genomen en is nagegaan hoe snel ze in slaap konden vallen. Nadien heeft men de omstandigheden gewijzigd door een beloning te beloven aan diegene die het snelste in slaap kon vallen. Hierdoor was de intentie groot en werd er een zekere druk ervaren. Resultaat: de proefpersonen deden er twee tot drie keer zo lang over voordat ze in slaap vielen. Hoe meer druk we onszelf opleggen onder de vorm van 'vandaag moet ik echt goed slapen', hoe slechter we zullen slapen. Jezelf verplichten om te slapen levert dus geen resultaat op, het kost enkel energie.


Wat kan je dan wel doen? 1. Acceptatie Accepteer dat je nu door een periode gaat waarin je slecht slaapt. Ook al is deze situatie niet leuk, sluit er vrede mee. Tracht voor jezelf te zeggen 'het is oké' en blijf daarbij mild voor jezelf.

2. Relativeer & verleg je focus Neem het allemaal niet té serieus. Ik weet dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is als jij het gevoel hebt dat je de dag amper door komt. Haal de druk eraf door je focus te verleggen.

3. Leer de werking van de sleeping machine kennen Als jij weet hoe de sleeping machine werkt, dan kan je met het hele systeem meewerken en zo de meest optimale omstandigheden creëren voor een goede nachtrust. We willen allemaal graag een goede , verkwikkende nachtrust, zodat we ons fit en energiek voelen. Zin om aan de dag te beginnen, voldoende gefocust kunnen werken en het nodige geduld met de kinderen kunnen opbrengen. Slaap is een belangrijke sleutel voor ons energiesysteem. Want slaap is een essentieel onderdeel om je energiereserve aan te vullen. Om die reden is het thema één van de bouwstenen van de Energie Balans Academie. Wil jij graag met bovenstaande thema's aan de slag? Kijk dan eens naar de online training 'Get better sleep', waar deze onderdelen aan bod komen.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page