top of page
Zoeken
 • Foto van schrijvermieke

Veilig naar je vakantiebestemming met aandacht voor je nachtritme
HET IS WEER ZO VER De schoolpoorten sluiten voor twee maanden, leerlingen nemen afscheid van hun klas en juf. Het startsein voor veel ouders om koffers in te pakken, want de zomervakantie is gestart! Voor veel Vlamingen betekent dit een reis naar zonnige bestemmingen zoals Frankrijk, Spanje, en Portugal. Hoewel vliegvakanties populair zijn, blijft de auto het favoriete vervoermiddel om op vakantie te gaan. Veel vakantiegangers kiezen ervoor om 's nachts te rijden vanwege de rustige wegen, slapende kinderen, en het idee om een dag te winnen. Maar nachtelijk rijden is niet zonder risico!


BELANG VAN SLAAP

Slaap speelt een cruciale rol in het aansturen van veel lichaamsprocessen. Vaak denken we dat we onze slaap volledig kunnen beheersen, maar dit is een misvatting. Slaap wordt gereguleerd door ons autonoom zenuwstelsel. Dit betekent dat hoewel we beslissingen kunnen nemen over onze slaap, we er geen volledige controle over hebben. Bij een gevaarlijk slaaptekort neemt je lichaam het over met zogenaamde microslaapjes: korte momenten waarbij je volledig weg bent, zelfs met je ogen open. Je kunt je voorstellen wat er in een paar seconden kan gebeuren als je op de snelweg tegen 120 km/uur richting zuiden rijdt. Juist, dit kan fataal zijn!


GEVOLGEN VAN SLAAPTEKORT TIJDENS HET RIJDEN Slaap is eigenlijk een log mechanisme dat zich graag aan een vast ritme houdt. Als je besluit om onbezonnen de hele nacht door te rijden en dus tegen het natuurlijk ritme in te handelen, dan is dit niet zonder gevolgen. Verschillende effecten die je rijvaardigheid beïnvloeden zijn waar te nemen: Naast de microslaapjes zijn er immers nog tal van andere gevolgen die slaaptekort met zich meebrengt:


 • Vertraagde reactiesnelheid: je hebt meer tijd nodig om op situaties te reageren.

 • Verminderd beoordelingsvermogen: beslissingen nemen en de situatie beoordelen wordt moeilijker.

 • Moeite met koers houden: je kunt gaan slingeren op de weg.

 • Daling van zelfbeheersing: de kans op verkeersagressie neemt toe.


Om er maar enkele te noemen. Het is duidelijk dat rijden in deze toestand gevaarlijk is voor jezelf en andere weggebruikers. Laat ik het nog duidelijker stellen: een nacht niet slapen heeft hetzelfde effect als 0,9 promille alcohol in je bloed. Dat is een stuk meer dan de toegestane hoeveelheid. Niet voor niets dat er verplichte rusttijden werden ingevoerd voor vrachtwagenchauffeurs.


JE VAKANTIE BEGINT IN DE AUTO Hanteer die regel ook voor jezelf en stel veiligheid voorop om een slecht begin van de vakantie te voorkomen. Want hoe gek het ook klinkt: veel mensen vertrekken verkeerd op vakantie! Namelijk: niet goed voorbereid, compleet overspannen en stijf van de adrenaline om alles last minute afgewerkt te krijgen en gehaast om zo snel mogelijk op de vakantiebestemming aan te komen.Omdat ze zichzelf pas bij aankomst toestemming geven om echt te ontspannen en genieten. Enkele tips om het anders aan te pakken:

 • Vertrek uitgerust: zorg dat je goed hebt geslapen voor je vertrekt. Dit maakt je flexibeler bij onvoorziene tegenslagen en minder humeurig, wel zo fijn voor je medepassagiers 😊

 • Stel een fijne playlist samen: goede muziek brengt je alvast in de juiste vakantiesfeer.

 • Voorzie een water voorraad: zo blijf je goed gehydrateerd, ook tijdens eventuele files

 • Maak een Heerlijke Lunchpakket: voorkom op die manier lange wachttijden bij wegrestaurants, bovendien is het vaak goedkoper en gezonder.


Laat je vakantie dus al in de auto beginnen! NACHTELIJK RIJDEN Kies je ervoor om 's nachts door te rijden, neem dan enkele maatregelen in acht om dit op een veilige manier te doen. Denk aan:


 • Wissel van bestuurder: als je met meerdere volwassenen reist, wissel dan regelmatig van bestuurder om vermoeidheid te voorkomen.

 • Pauzes inlassen: neem om de twee uur een pauze om even de benen te strekken en frisse lucht te krijgen. Dit helpt om alert te blijven.

 • Gezonde snacks: neem gezonde, eiwitrijke, snacks mee die je energiepeil op peil houden zonder dat je een suikerdip krijgt.

 • Vermijd zware maaltijden: Zware maaltijden kunnen je slaperig maken en brengen je spijsvertering tijdens de nacht in de war.

 • Korte Powernaps: Als je je slaperig voelt, stop dan meteen en doe een korte powernap van 15-20 minuten. Dit zal je alertheid aanzienlijk verbeteren.


Dit zijn onderdelen van wat ik het 'nachtelijk regime' noem. Pauzes zijn overdag heel belangrijk, maar 's nachts nagenoeg nog belangrijker. Waar je ook rekening dient te houden met je eigen bioritme en cafeïnegebruik. Hoe een nachtregime er precies kan uit zien om veilig te rijden tijdens de nacht met meer tips en advies kan je vinden in mijn masterclass waarin ik me als slaapcoach in dit thema verdiep. Fijne vakantie en veilige reis!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page