top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermieke

Wanneer ga je naar een slaapcoach?

In onze moderne, digitale maatschappij worden we blootgesteld aan een grote hoeveelheid prikkels, hebben we heel wat verantwoordelijkheden en passeren dagelijks verschillende stressoren ons pad die voor een ontregeling van ons systeem en routine kunnen zorgen.


Een ontregeling die vaak slapeloze nachten tot gevolg heeft. Wat begint met één slechte nacht kan zich al snel opstapelen tot een aaneenschakeling van diverse slapeloze nachten. En laat een goede nachtrust nu net datgene zijn wat ervoor zorgt dat we met dagelijkse uitdagingen die zich aandienen, kunnen omgaan.


Maar wanneer trek je aan de alarmbel en ga je tot actie over? Na een of twee slechte nachten of pas wanneer je na drie maanden merkt dat er overdag problemen ontstaan door het opgestapelde slaapgebrek. BETTER FAST THAN LATE

Om één of andere reden lijken we een slaapprobleem niet helemaal ernstig te nemen of het vermelden niet waard te vinden. Er lijkt een idee te heersen dat het echt zeer ernstig en duidelijk aanwezig moet zijn, voordat er met bijvoorbeeld een arts over gesproken wordt. Mogelijk is dit nog een overblijfsel van het mentale welzijn dat veel later aan belang heeft gewonnen in vergelijking tot ons fysiek welzijn. Als we een wond hebben, dan is het duidelijk dat er verzorging nodig is. Als de wond aan de randen rood kleurt en begint te etteren dan is het eigenlijk 5 na 12. Er is duidelijk te lang gewacht of de geboden zorg was niet voldoende, tijd dat er dan een tandje bijgestoken wordt. Bij slaap hebben we, buiten de wallen onder onze ogen, niet zo’n duidelijke fysieke indicatie, waardoor er over het algemeen veel te lang wordt gewacht om slechte nachten aan te kaarten en hulp te zoeken.


INDICATIES Want het is immers niet zo dat je moet wachten tot je de slapeloze nachten niet meer op twee handen kan tellen en je ‘s morgens je oogleden moet oprollen of een energieboost onder de vorm van sloten cafeïne of energiedrank nodig hebt.


Jij kent je 'normale' slaappatroon het best.


Op het moment dat jij een verandering in je slaappatroon opmerkt of problemen ervaart met inslapen, doorslapen of vroeg in de ochtend ontwaakt, dan is het goed om dit te bespreken met je huisarts of een slaapcoach. Je eigen beoordeling is hierbij een belangrijke parameter. Hoe tevreden ben jij over je slaap? Als je niet tevreden bent, twijfel dan niet langer om hulp in te roepen!


NADELEN BIJ UITSTEL VAN HULP

Hoe langer je wacht om hulp in te schakelen, hoe dieper je in die vicieuze cirkel verstrikt raakt.

  • Fysieke klachten nemen toe: hierdoor stijgt het stressniveau, wat op zijn beurt een negatief effect heeft op slaap.

  • Het risico op gezondheidsproblemen neemt toe: onderzoek toont aan dat aanhoudende slechte nachten hun invloed hebben op de algehele gezondheid (denk aan verminderde weerstand, hart- en vaatziekten, stemmingsstoornissen, diabetes, e.a.)

  • Een foutieve aanpak krijgt vrij spel: allerlei zaken die je gaat proberen om beter te slapen hebben vaak een averechts effect en maken het slaapprobleem nog erger. Hoe langer deze situatie duurt, hoe slechter dit is voor je slaap.

  • Een negatieve relatie met slaap ontwikkelt zich: waar slaap eerst een normaal onderdeel van het leven was en niet bewust bij werd stilgestaan, ontstaat een haat-liefdeverhouding. Het wordt iets wat je heel graag wil, maar dat voor frustratie zorgt.


CHRONISCHE INSOMNIE

Wat eerst een tijdelijk slaapprobleem was, evolueert naar een chronische insomnie.

Ik vergelijk het wel eens met je tanden. Die zitten in je mond, zonder dat jij je daar bewust van bent. Je voelt niet elke tand afzonderlijk. Tot je tandpijn krijgt. Alle aandacht gaat plots naar die ene tand waar je die kloppende pijn voelt. Het is haast onmogelijk om nog aan iets anders te denken, waardoor de pijn alleen in hevigheid lijkt toe te nemen. Als je niet van tandartsen houdt kan het zijn dat je niet meteen een afspraak maakt, de pijn verbijt en wat paracetamol neemt in de hoop dat het vanzelf weer beter wordt. Bij elke maaltijd word je echter steeds meer met de neus op de feiten gedrukt: er is hulp nodig voor die tand. Als je uiteindelijk besluit om naar de tandarts te gaan is de ontsteking best ernstig en de behandeling behoorlijk intens. Als je sneller naar de tandarts was geweest en de jaarlijkse controle niet had overgeslagen, dan had waarschijnlijk een deel van het leed voorkomen kunnen worden.

Ook in het geval van slaap is voorkomen beter dan genezen. Wacht niet tot opeenvolgende slapeloze nachten een chronische insomnie worden.


Neem je slaapprobleem serieus en zoek tijdig professionele hulp.

Het raadplegen van een slaapcoach kan bijvoorbeeld een waardevolle stap zijn op weg naar een betere slaap en algehele gezondheid. Door professionele begeleiding te zoeken, kun je de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen aanpakken en effectieve strategieën ontwikkelen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Heb jij vragen over je slaapkwaliteit of slaappatroon?

Plan een gratis gesprek om samen te kijken wat er speelt en te bepalen of een slaapcoach de juiste hulp kan bieden.




6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page